Armeni

The old port

You are here:

Armeni

This is the old port of Oia. Several years ago, ferries used to moor offshore and people reached dry land on smaller boats called “lantzes”, then went up to Oia on donkeys and mules. During the 19th century, the shipyards of Epano Meria were located here.
To access Armeni you should use the steps from Oia, or take a boat.

Ο Γουλάς

Ο Γουλάς (πύργος) ήταν στο κέντρο του κάστρου. Η τελευταία φάση της εξέλιξής του σωζόταν σε καλή κατάσταση μέχρι τον σεισμό της 9ης Ιουλίου του 1956. Το τείχος γύρω του το σχημάτιζαν οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών. Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του ακολουθούσαν αναγεννησιακά πρότυπα.

Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Δρα Δώρα Μονιούδη Γαβαλά *, «…η κατασκευή των Γουλάδων, είχε άμεση σχέση με την κοινωνική οργάνωση στο νησί. Οι ισχυροί αφέντες με τους επιβλητικούς πύργους, τους Γουλάδες, ξεχώριζαν από την υπόλοιπη τοπική αριστοκρατία που ζούσε κλεισμένη στα Καστέλια. Στα Καστέλια και στους Γουλάδες υπάρχουν τα στοιχεία της φρουριακής αρχιτεκτονικής: η σκαρπωτή μορφή – διαπλάτυνση της βάσης των κτιρίων, η μοναδική είσοδος σκεπασμένη με τόξο, η έλλειψη ανοιγμάτων στο ισόγειο, οι ισχυρές σιδερένιες θύρες, οι επάλξεις, οι πολεμίστρες, οι καταχύστρες». Τα επόμενα χρόνια ο οικισμός επεκτάθηκε έξω από τον οχυρωματικό περίβολο. Το Ακρωτήρι αποτελούσε την πιο αδύναμη οικονομικά περιοχή του νησιού. Σύμφωνα με τις φορολογικές καταστάσεις της εποχής της Τουρκοκρατίας, είχε τη μεγαλύτερη παραγωγή σε βαμβάκι και υστερούσε σε αμπελοκαλλιέργεια, συγκριτικά με τις άλλες διοικητικές περιφέρειες.

Σήμερα

Το Καστέλι ξεχωρίζει στην κορυφή του οικισμού του Ακρωτηρίου και περιβάλλεται από ομάδες παλιών σπιτιών και νεόκτιστων. Τα κτίσματα στο Καστέλι (όπως και σε άλλα του νησιού) με τις ανταλλαγές δόθηκαν σε ιδιώτες. Ετσι, από την άνοιξη του 2012 ο χώρος μετατράπηκε σε σε εργαστήριο και έκθεση σχετικά με την τσαμπούνα (www.laponta.gr). Στον οικισμό υπάρχουν επίσης οι εκκλησίες της Αγίας Τριάδας, της Υπαπαντής, και της Αγίας Θεοδοσίας, προστάτιδας των Καστελιών.

Ο φάρος του Ακρωτηρίου

Από ασφαλτωμένο δρόμο 3 χλμ. που οδηγεί και στην Κόκκινη παραλία (υπάρχει σήμανση λίγο πριν μπείτε στον οικισμό) θα πάτε στο ακρωτήριο που ορίζει το δυτικότερο άκρο του νησιού, όπου δεσπόζει ο φάρος. Την ώρα του ηλιοβασιλέματος θα απολαύσετε ένα θέαμα μοναδικό.

Ο φάρος του Ακρωτηρίου είναι ένας από τους ωραιότερους των Κυκλάδων. Κατασκευάστηκε το 1892 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του είναι 10 μέτρα. Ανακαινίστηκε το 1925, διέκοψε τη λειτουργία του στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και άρχισε να λειτουργεί πάλι το 1945. Ηλεκτροδοτήθηκε το 1983 και έγινε αυτόματος το 1988. Νότια του φάρου υπάρχει αγκυροβόλιο προστατευμένο από τους βόρειους ανέμους.

Πληροφορίες

Στο χωριό του Ακρωτηρίου θα βρείτε μίνι μάρκετ και ταβερνάκια. Γύρω από τον οικισμό και μέσα σε αυτόν, υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στην παραλία λειτουργούν εστιατόρια.

Το Ακρωτήρι συνδέεται με τα Φηρά με λεωφορείο.

Κάθε χρόνο στην περιοχή γίνονται πανηγύρια, τα δύο από αυτά τον Μάιο (στις 12 του Αγίου Επιφανίου και στις 29 της Αγίας Θεοδοσίας) και τo πιο σημαντικό στις 15 Αυγούστου, στον εξοχικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.