sitemap contact terms

Greeklanguage seperatorEnglish (United Kingdom)Russianlanguage seperatorChinese

07.08.20
 > ΓΕΝΙΚΑ > Αρχιτεκτονική

Πύργος


Οι εκκλησίες

Στο κάστρο
ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Είναι η μεγαλύτερη και μια από τις σπουδαιότερες εκκλησίες στο νησί. Χρονολογείται στον 17ο αιώνα. Αξιόλογο είναι το τέμπλο της με ολόγλυφες μορφές Αγίων που συμπλέκονται με φυτικό διάκοσμο. Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, σύμφωνα με το έθιμο, στολίζεται επιτάφιος, γίνεται περιφορά και στη συνέχεια ο κόσμος ψάλλει τα εγκώμια της Θεοτόκου καθ' οδόν προς το Θεοτοκάκι.
ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
Υψώνεται στο κέντρο του κάστρου και έχει κτιστεί σε ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Ήταν γυναικείο μοναστήρι και μετόχι της μονής του Προφήτη Ηλία. Καταστράφηκε με το σεισμό του 1956 και αναστηλώθηκε χάρη στις προσπάθειες της αείμνηστης Λίζας Μαρίνου, Προέδρου του Συλλόγου Πυργίων, καθώς και των ενοριτών. Έως το 1997 ο ναός παρέμενε κλειστός. Στη συνέχεια, χάρη στις προσπάθειες της Κοινότητας Πύργου Καλλίστης, του κοινοτικού συμβουλίου, της Β΄ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Μητρόπολης Θήρας, εγκαινιάστηκε ως Εκκλησιαστική Συλλογή Πύργου.
ΘΕΟΤΟΚΑΚΙ
Είναι στο βόρειο τμήμα του κάστρου και θεωρείται μια από τις πιο παλιές εκκλησίες του νησιού (14ος αιώνας). Ανακαινίστηκε το 1663 και έχει τέμπλο εξαιρετικής τέχνης. Σύμφωνα με το έθιμο, κάτω από την εικόνα της Παναγίας δεξιά από το ιερό, σε ένα κλειδωμένο ντουλαπάκι, κλείνεται για να κοιμηθεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο η εικόνα του Επιτάφιού της. Η αυθεντική εικόνα εκλάπη το 1983.Ο ναός ανήκει στον σπάνιο τύπο των μικρών, τετράγωνων ναών με τρούλο, ο οποίος αριθμεί μόνο τρία παραδείγματα και από αυτά το αρχαιότερο είναι το Θεοτοκάκι. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, ενώ πανηγύρι οργανώνεται στα εννιάμερα της Παναγίας.
ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ
Οξυκόρυφη, καμαροσκεπής βασιλική, ανατολικά του καστελιού, κτισμένη το 1805. Τη χρησιμοποιούσαν οι καθολικοί στη διάρκεια της τουρκοκρατίας, καθώς δεν τους επιτρεπόταν να κτίσουν δικούς τους ναούς. Γιορτάζει στις 23 Οκτωβρίου.
ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ
Θα δείτε το ναό αριστερά, μετά την πύλη του κάστρου. Χρονολογείται στο 1600, ανακαινίστηκε το 1790 και είναι μετόχι της μονής Πάτμου. Γιορτάζει στις 26 Σεπτεμβρίου.
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Κτισμένη το 1680, η καμαροσκεπής αυτή βασιλική είχε πολλά κατεργασμένα μάρμαρα τα οποία πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν αργότερα για να στολίσουν τις ταράτσες του καστελιού. Επισκευάστηκε το 2002 με έξοδα της μονής του Προφήτη Ηλία, της οποίας είναι μετόχι.

Εκτός κάστρου
ΧΡΙΣΤΟΣ (ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ)
Το καμπαναριό του ξεχωρίζει από μακριά και ο ναός υψώνεται επιβλητικός στο κέντρο του χωριού. Είναι τρίκλιτη βασιλική, με οκταγωνικό τρούλο εσωτερικά και εξωτερικά, που είναι και ο μοναδικός στο νησί, γι' αυτό παρουσιάζει σημαντικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Ανακαινίστηκε το 1953 και γιορτάζει στις 6 Αυγούστου.
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Είναι βασιλική με τρούλο και μια από τις πέντε ενορίες του Πύργου. Βρίσκεται έξω από την πόρτα του καστελιού, ιδρύθηκε το 1660 και επισκευάστηκε το 1980. Γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου.
ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΟΣΙΑ
Βρίσκεται έξω από την είσοδο του κάστρου, δυτικά από το νεοκλασικό της οικογένειας Τσιβιδή και είναι προστάτιδα των τειχών. Κτίστηκε το 1639, ανακαινίστηκε το 1857, κατέρρευσε λόγω του σεισμού του 1956 και στη θέση του κτίστηκε το 1965 η σημερινή εκκλησία.  Γιορτάζει στις 29 Μαΐου.
ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Στη μικρή πλατεία της Εστίας, μονόκλιτη καμαροσκεπής βασιλική με απλής μορφής επισκοπικό θρόνο. Το τέμπλο της είναι εξαιρετικής τέχνης και έχει επισκευαστεί το 1992. Γιορτάζει στις 12 Δεκεμβρίου με περιφορά της εικόνας στο χωριό και πανηγύρι.
ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ
Βρίσκεται και αυτός στη μικρή πλατεία της Εστίας, είναι μονόκλιτη καμαροσκεπής βασιλική και έχει ένα εξαιρετικής τέχνης τέμπλο που επισκευάστηκε το 1992. Γιορτάζει στις 12 Δεκεμβρίου.
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Στα νοτιοδυτικά του χωριού, καμαροσκεπής βασιλική με εικόνες που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Γιορτάζει την 1η Νοεμβρίου.
ΑΓΙΟΣ ΑΒΕΡΚΙΟΣ
Η καμαροσκεπής αυτή βασιλική είναι κοντά στην κεντρική πλατεία και γιορτάζει με πανηγύρι στις 22 Οκτωβρίου. Ο άγιος συνδέεται με τους αμπελουργούς και την ημέρα εκείνη γιορτάζεται το άνοιγμα των βαρελιών του νέου κρασιού.
ΑΓΙΟΣ ΣΑΜΨΩΝ
Είναι κοντά στο δημοτικό σχολείο, στα ανατολικά του οικισμού. Εχει τρούλο και σταυροθόλια και αξιόλογες εικόνες. Γιορτάζει στις 27 Ιουνίου και στις 27 Αυγούστου, του Αγίου Φανουρίου.
ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΟΘΕΟΣ
Βρίσκεται κοντά στην Εστία του Πύργου και κτίστηκε το 1957. Γιορτάζει στις 4 Οκτωβρίου.
ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ
Βόρεια του χωριού, μονόκλιτη καμαροσκεπής βασιλική, στην πόρτα της οποίας υπάρχουν μάρμαρα από τα τέμπλα βυζαντινών ναών του Μέσα Βουνού. Γιορτάζει στις 5 Δεκεμβρίου.
ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
Στα βόρεια του Πύργου, έχει κτιστεί σε εξαιρετικό σημείο με άπλετη θέα από την αυλή του. Είναι μονόκλιτη καμαροσκεπής βασιλική, στην οποία προστέθηκαν δυο κλίτη. Γιορτάζει στις 9 Μαϊου.
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
Μονόκλιτη καμαροσκεπής βασιλική στη νοτιοδυτική πλευρά του χωριού, στο προαύλιο της οποίας υπάρχει γούρνα. Γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Βρίσκεται στα δυτικά του Πύργου, στον κεντρικό δρόμο. Είναι καμαροσκεπής βασιλική με ένα κλίτος για γυναικωνίτη και την εικόνα της Παναγίας που θεωρείται καλής τέχνης. Γιορτάζει στις 25 Μαρτίου.
ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Είναι στα βορειοδυτικά, απέναντι από τον Ευαγγελισμό. Γιορτάζει στις 17 Ιανουαρίου και είναι καμαροσκεπής βασιλική με νεότερη προσθήκη γυναικωνίτη.
ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Δυτικά του Πύργου, ένας κομψός ναός στον τύπο της τρουλαίας, σταυροθολικής βασιλικής. Γιορτάζει στις 30 Νοεμβρίου.
ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ
Βρίσκεται μέσα σε κτήμα της οικογένειας Ζώρζου και αναστηλώθηκε χάρη στις επίπονες προσπάθειές τους. Αποκαλύφθηκε η Αγία Τράπεζα και κομμάτια παλιών μαρμάρων και πορόλιθων που διακοσμούσαν παλαιότερο μικρό ναό. Γιορτάζει στις 8 Φεβρουαρίου.
ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ (Λιβάδες)
Μονόκλιτη, καμαροσκεπής βασιλική στην περιοχή Λιβάδες, νότια του χωριού. Εχει κτιστεί το 1872, με υπόσκαφο κτίσμα για τα πανηγύρια και στέρνα. Γιορτάζει στις 30 Ιουνίου.
ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (φτωχός)
Νότια του Πύργου, κάτω από το δρόμο της Αγίας Φανερωμένης. Είναι υπόσκαφο ξωκλήσι και γιορτάζει στις 23 Σεπτεμβρίου.
ΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ
Νότια, επάνω στον καινούργιο δρόμο Πύργου-Εμπορείου, υπάρχει αυτό το ξωκκλήσι του 1872, που κτίστηκε σε ρυθμό μονόκλιτης, καμαροσκεπούς βασιλικής. Γιορτάζει στις 16 Αυγούστου.
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Κατεφυό)
Δυτικά του Πύργου, στα βράχια του Προφήτη Ηλία, είναι κτισμένο το ξωκλήσι αυτό από το 1754. Ηταν μονόκλιτη, καμαροσκεπής βασιλική  στην αρχική μορφή του και στη συνέχεια έγιναν προεκτάσεις και προσθήκες. Πάνω από το ναό υπάρχουν ερείπια πολλών θολωτών κατασκευών, τα οποία πιθανολογείται πως ήταν κατοικίες μοναχών. Γιορτάζει στις 23 Απριλίου.
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΚΙΣΣΗΡΑΣ (Κονάκι)
Είναι στα ανατολικά του Πύργου και αποτελεί μετόχι της μονής του Προφήτη Ηλία. Είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και νάρθηκα και έχει κτιστεί το 1764. Στο εσωτερικό ξεχωρίζει το ιερό με τον μαρμάρινο επισκοπικό θρόνο, άριστο δείγμα λαϊκής τέχνης. Ήταν η έδρα της Μητρόπολης του νησιού. Το προσωνύμιο Κίσσηρας οφείλεται στο γεγονός ότι όλη η γύρω περιοχή αποτελείται από κίσσηρη. Γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου.
ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ (Μαρτινούς)
Είναι μέσα στον αυλόγυρο της παλιάς Σχολής του Πύργου, στη θέση Μαρτινού, που ιδρύθηκε το 1803. Παλιότερα ήταν υπόσκαφος και βρισκόταν έξω από τον αυλόγυρο της σχολής. Γιορτάζει στις 29 και 30 Ιουνίου.
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Λαγκαδιώτισα)
Μετόχι της μονής του Προφήτη Ηλία, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά, μέσα σε λαγκάδι. Στο ξωκκλήσι βρέθηκαν αξιόλογες εικόνες του 18ου αιώνα. Λιτανεία γίνεται στη γιορτή του Αγίου, στις 23 Απριλίου.
ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Κτισμένη το 1660 σε ρυθμό μονόκλιτης καμαροσκεπούς βασιλικής, ανήκει και αυτή στα μετόχια του μοναστηριού του Προφήτη Ηλία. Γιορτάζει στις 25 Νοεμβρίου.

* Πηγή: Οι εκκλησίες του χωριού μας, Εκδόσεις Καλλίστη.

Πύργος οικισμός - Εκκλησίες
Πύργος οικισμός - Εκκλησίες

social Twitter YouTube Facebook


 

Μεγάλος χάρτης

0A ammoudi eleftherakis1

view