sitemap contact terms

Greeklanguage seperatorEnglish (United Kingdom)Russianlanguage seperatorChinese

13.11.19
 > ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ > Παραδοσιακές συνταγές

Παραδοσιακές συνταγές


Συνταγές του Πύργου

ΛΑΔΟΜΑΝΕΣΤΡΑ-ΛΑΔΟΖΟΥΜΙ
Η διατροφή στον Πύργο χωριζόταν σε αστική και αγροτική. Οι άνθρωποι των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων έτρωγαν κυρίως ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά και ελάχιστο κρέας, το οποίο κατανάλωναν στις μεγάλες γιορτές.
Ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα φαγητά των αγροτών ήταν η λαδομανέστρα. Έβαζαν στη φωτιά το καζάνι με αρκετό λάδι για να καβουρδιστεί το ψιλοκομμένο σκόρδο ή κρεμμύδι. Μετά πρόσθεταν νερό και ντομάτες και τα έβραζαν αρκετή ώρα. Μετά μ' ένα κουταλάκι έσπαγαν τις βρασμένες ντομάτες και πρόσθεταν τα σπάσματα μέσα στο καζάνι όπου έβραζαν όσο χρειαζόταν. Τα αβγά τα έσπαγαν και αυτά ένα- ένα κατευθείαν μέσα στο καζάνι και μετά το κατέβαζαν από τη φωτιά και σέρβιραν τη μανέστρα μαζί μ' ένα αβγό στο κάθε πιάτο.
Άλλο φαγητό που εναλλασσόταν με τη λαδομανέστρα ήταν το λαδοζούμι. Μέσα σ' ένα καζάνι έκοβαν κρεμμύδι, φέσκουλα, ντομάτες και λίγο λάδι. Το έβραζαν και το έτρωγαν βουτώντας το ψωμί μέσα στη σούπα.

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
Συχνά έφτιαχναν τα σκορδομακάρονα, φαγητό νοστιμότατο, που συνηθίζεται μέχρι τις ημέρες μας. Χρειάζονται μακαρόνια, ντομάτα φρέσκια σαντορινιά, λάδι, μπόλικο σκόρδο και αλάτι.
Το φαγητό αυτό θεωρείτο για τα μεσαία οικονομικά στρώματα, που χρησιμοποιούσαν αγοραστά μακαρόνια, ένα από τα ωραία φαγητά ιδιαίτερα σε περίοδο νηστείας. Αλλά και τα «σκουλικάκια» ή «σκουλουκάκια» ή τριψούλια, τα μαγείρευαν σε κόκκινη σάλτσα και πρόσθεταν τυρί, αν είχαν ή αντί για ντομάτα τα περίχυναν με «σκορδολιάδα» (σκορδαλιά).
Την παραμονή των Χριστουγέννων, ημέρα αυστηρής νηστείας, έτρωγαν το χόνδρο, που προέρχεται από το άλεσμα του σιταριού στο χερόμυλο νερόβραστο με την ονομασία «κοφτό».

Η ΜΠΡΑΝΤΑΔΑ
Ο μπακαλιάρος στον Πύργο τρώγεται και με ένα άλλο τρόπο, ο οποίος είναι μοναδικός στην Ελλάδα. Το φαγητό αυτό έχει ισπανικό-πορτογαλικό όνομα και λέγεται «μπραντάδα». Είναι συνδυασμός τηγανητού και πλακί μαζί με σκορδαλιά. Πιο συγκεκριμένα, αφού τηγανιστεί ο μπακαλιάρος ετοιμάζουν σάλτσα ντομάτα και ρίχνουν μέσα τη σκορδαλιά και στη συνέχεια τον πολτό αυτό τον ρίχνουν πάνω από τον τηγανισμένο μπακαλιάρο και τον ψήνουν για λίγο στο φούρνο.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
Στη Σαντορίνη έφτιαχναν και φτιάχνουν τις άσπρες μελιτζάνες ξιδάτες. Τις έβραζαν, τις άνοιγαν και έβαζαν μέσα σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, τις έδεναν με σέλινο και τις έβαζαν στο ξίδι. Μετά από αρκετές μέρες τις έβγαζαν για να τις προσφέρουν περιχυμένες με λάδι.


INFO

Περισσότερες συνταγές και πληροφορίες θα βρείτε στην εφαρμογή Pyrgos Santorini για iPad
http://itunes.apple.com/app/santorini-pyrgos-hd/id545573435?ign-mpt=uo%3D5

social Twitter YouTube Facebook


 


0A ammoudi eleftherakis1

view