sitemap contact terms

Greeklanguage seperatorEnglish (United Kingdom)Russianlanguage seperatorChinese

07.08.20
 > ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ > Παραδοσιακές συνταγές

Παραδοσιακές συνταγές


Φαγητά-Γλυκά

ΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ (ΨΕΥΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ)
ΥΛΙΚΑ
• 1/4 του κιλού αλεύρι
• 2 κρεμμύδια
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 2 μεγάλες ντομάτες ή κατά προτίμηση ¼ Kg σαντορινιά ντοματάκια
• 2 κολοκύθια ξυσμένα
• Άνιθο ή δυόσμο
• Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και φροντίζουμε να γίνει ένας πηχτός χυλός (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο παραπάνω αλεύρι). Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και κουταλιά-κουταλιά τηγανίζουμε τους ψευτοκεφτέδες μέχρι να ροδίσουν.


ΦΑΒΑ
Για ¼ του κιλού φάβα θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ
• 1 κρεμμυδάκι,
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
• ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφού πλύνουμε τη φάβα και την καθαρίσουμε καλά βάζουμε νερό ώστε να γεμίσει η μισή κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει. Προσθέτουμε αλάτι. Ξαφρίζουμε τον αφρό που θα βγει μετά από λίγη ώρα. Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι αφού προηγουμένως το έχουμε χαράξει στα τέσσερα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε τη φάβα να βράσει για περίπου 1 ώρα. Είναι σημαντικό να την ανακατεύουμε συχνά. Αν αργεί να λιώσει, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό.


ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΦΕΤΟ
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μέλι
½ κιλό αμυγδαλόψιχα
1 μασουράκι κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεφλουδίζουμε την αμυγδαλόψιχα, την ανοίγουμε στη μέση και την αφήνουμε να στεγνώσει καλά. Βάζουμε τη μισή ποσότητα μελιού μαζί με την αμυγδαλόψιχα στην κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά, και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθούν. Όταν είναι έτοιμο κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο μέλι (κρύο). Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε πιατέλες.


INFO

Το κουφέτο με μέλι το έφτιαχναν στη Σαντορίνη κατά τη γαμήλια τελετουργία και τα προπαρασκευαστικά της στάδια. Ο συμβολισμός του μελιού είναι γνωστός από τους αρχαίους χρόνους. Από τον Αριστοτέλη έως τις βυζαντινές πηγές, όπως τα Γεωπονικά και τα Περί ζώων ιδιότητας, του Φιλή, οι Ελληνες αναπαριστούσαν τη μέλισσα μέσα από ένα μοντέλο που τα ουσιαστικά του χαρακτηριστικά παραμένουν αναλοίωτα για 15 αιώνες. Η μέλισσα ορίζεται από έναν τρόπο ζωής αγνό και αμόλυντο και από μια καθαρά φυτοφαγική δίαιτα, ενώ φημίζεται για την άκρως διακριτική σεξουαλική της δραστηριότητα και την καθαριότητα.
Σύμφωνα με την κα Κυριακή Χρυσού-Καρατζά *, φιλόλογο και λαογράφο, σε αυτό συνυπάρχουν δυο βασικά συμβολικά στοιχεία, το μέλι και το αμύγδαλο. Το ίδιο γλυκό προσφέρεται και στον αρραβώνα. Τα οικονομικά χαμηλά στρώματα, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στο κόστος των πρώτων υλών του γλυκού αυτού, κατέφευγαν στην παρασκευή του σησαμόμελου και πολύ σπανιότερα του παστελιού, τα οποία περιέχουν αντί για αμύγδαλο, σησάμι, προϊόν που αποτελείται από ανάλογα συστατικά, που οδηγούν στους ίδιους συμβολισμούς (γονιμότητα, γεννετήσιες σχέσεις, γλυκιάς και αδιατάρακτης συζυγικής ή γενικότερα συγγενικής και κοινωνικής διαβίωσης).
Με δεδομένο ότι ο γάμος γινόταν πάντα Κυριακή, η προετοιμασία του γλυκού άρχιζε την Τετάρτη. Τα υλικά μεταφέρονταν από τον γαμπρό και τους συμπέθερους στο σπίτι της νύφης. Την Πέμπτη το πρωί, οι ανύπαντρες νέες συγκεντρώνονταν στο σπίτι της νύφης, κάθονταν στο πάτωμα και τοποθετούσαν στη μέση δυο σωρούς από αμύγδαλα που συμβολίζουν τον γαμπρό και τη νύφη. Στον ίδιο χώρο παρευρίσκονταν και οι μελλόνυμφοι που όμως δε συμμετείχαν στη διαδικασία. Οι νέες έσπαγαν με σφυράκι χωριστά τα αμύγδαλα του γαμπρού και της νύφης, συνοδεύοντας τη διαδικασία με τραγούδια και ευχές.
Μετά, η μητέρα της νύφης συγκέντρωνε τις αμυγδαλόψυχες που θα χρησιμοποιούνταν, ενώ τα φλούδια απορρίπτονταν στον κεντρικό δρόμο για να πατηθούν, ώστε να διώξουν το κακό. Η μητέρα της νύφης κερνούσε στη συνέχεια το σησαμόμελο που είχε φτιάξει από την προηγούμενη. Την ημέρα αυτή γινόταν και η προετοιμασία του κουφέτου με το μέλι, βράζοντας τα καθαρισμένα αμύγδαλα και καβουρδίζοντάς τα. Η επιτυχία του γλυκού είχε να κάνει με το σωστό καβούρδισμα της αμυγδαλόψιχας. Στη συνέχεια έδεναν το μέλι και τα αμύγδαλα και το γλυκό τους ήταν έτοιμο.

* Από το βιβλίο «Σαντορίνη: Θήρα, Θηρασιά, Ασπρονήσι, Ηφαίστεια», του Ιωάννη Μ. Δανέζη/ 2001, Διευθ. Εκδοσης Εμμ.Α. Λιγνός.

social Twitter YouTube Facebook


 


0A ammoudi eleftherakis1

view