sitemap contact terms

Greeklanguage seperatorEnglish (United Kingdom)Russianlanguage seperatorChinese

04.08.20

Στο εσωτερικό της Καλντέρας


Οι εικόνες της Σαντορίνης, όταν την αντικρίζετε μέσα από την Καλντέρα, είναι μοναδικές. Θα μείνετε άφωνοι από το δέος που προκαλεί αυτός ο τόπος. Ειδικά το απόγευμα, το φως του ήλιου που δύει προσθέτει περίσσιο χρώμα και θα έχετε την αίσθηση ότι αρμενίζετε στο κέντρο του κρατήρα του ηφαιστείου.
Υπάρχουν οργανωμένες εκδρομές καθώς και εταιρείες που νοικιάζουν σκάφη για να απολαύσετε τη συναρπαστική αυτή εμπειρία.

1. Αμμούδι - Ακρωτήρι
Ξεκινώντας από το Αμμούδι και αφήνοντας πίσω σας το νησάκι με τον Αγιο Νικόλα τον Περαματάρη, περνάτε από το μικρό αγκυροβόλιο της Αρμένης. Η πρώτη στάση αξίζει να γίνει στους Αγίους Επτά Παίδες. Θα διακρίνετε το λευκό εκκλησάκι που φωλιάζει στον βράχο και εάν διαθέτετε φουσκωτό ή καΐκι, θα δέσετε στο μικρό τσιμεντένιο μόλο και θα ανακαλύψετε από κοντά τον μονόχωρο ναό. Προσέξτε την πρασινάδα πάνω στους βράχους, είναι φυτά κάπαρης.
Από εδώ και μέχρι το Ημεροβίγλι υπάρχουν αρκετοί ανοιχτοί όρμοι-παραλίες για μοναχικό μπάνιο (περιοχή του όρμου Μουζακιά). Σε αυτά τα σημεία πάντως είναι λίγο απίθανο να ρίξετε άγκυρα και να πιάσει καλά!
Συνεχίζοντας με νότια κατεύθυνση, κάτω από το Ημεροβίγλι μπορείτε να περάσετε ανοιχτά για να θαυμάσετε το εκκλησάκι της Θεοσκέπαστης, στην "αόρατη" δυτική πλευρά του Σκάρου και να συνεχίσετε για τον Γιαλό των Φηρών.
Από εδώ και μέχρι τον Αθηνιό θα δείτε εγκαταστάσεις και σκάλες φόρτωσης τριών από τα παλιά ορυχεία της Σαντορίνης. Ολα εξήγαγαν θηραϊκή γη και ελαφρόπετρα. Τα υλικά αυτά τα χρησιμοποιούσαν οι μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες. Ανάλογα με το τι ήθελαν να πάρουν, περνούσαν τη θηραϊκή γη και την ελαφρόπετρα από ψιλά ή χοντρά κόσκινα και στη συνέχεια με τους μεταφορικούς ιμάντες και τις καρούτες (χοάνες) τα φόρτωναν στα πλοία.
Μετά τον Αθηνιό (με νότια κατεύθυνση) το βλέμμα σας θα στραφεί στο πάλλευκο (με γαλάζια ρίγα-σειρήτι) τρίκογχο καμπαναριό της Παναγίας της Πλάκας που μοιάζει να ξεκολλάει από την απότομη πλαγιά. Πλησιάζοντας κοντά στα βράχια της υποτυπώδους παραλίας που σχηματίζεται, θα παρατηρήσετε τα θολωτά κτίσματα που είναι εγκαταστάσεις θερμών λουτρών.
Σχεδόν κάτω από το Μεγαλοχώρι , σε μικρή απόσταση από την Πλάκα θα συναντήσετε την παραλία Θέρμη, με το λαξευμένο στον βράχο  εκκλησάκι του Χριστού τα Θέρμη. Από τη θάλασσα η λευκή καμπύλη πρόσοψη του ναού είναι εντυπωσιακή, σαν ζωγραφιστή στο βράχο, ενώ δίπλα του βλέπουμε ακόμα περισσότερα υπόσκαφα σπιτάκια που πλέον δεν κατοικούνται, αφού δεν λειτουργούν τα ιαματικά λουτρά.
Πλησιάζοντας προς το Ακρωτήρι και τον φάρο μπροστά σας ανοίγεται ο όρμος του Μπάλου (ή Πάλου). Δύο εκκλησάκια μετά την παραλία θα σας τραβήξουν την προσοχή. Το πρώτο, ο Αγιος Νικόλαος του Μπάλου, είναι κτισμένο στο επίπεδο της θάλασσας και κρύβεται πίσω από τα βράχια της ακτογραμμής και το άλλο αρκετά πιό ψηλά, είναι υπόσκαφο και αφιερωμένο στην Παναγία του Μπάλου.

2. Στις νησίδες
Παλαιά και Νέα Καμένη. Εδώ σύμφωνα με τους ερευνητές-γεωλόγους θα συναντήσετε τα νεώτερα ηφαιστειακά πετρώματα της Ελλάδας. Οι πλέον πρόσφατες ηφαιστειακές εκρήξεις στη χώρα μας, έχουν δημιουργήσει αυτό το εντυπωσιακό σύμπλεγμα των νησίδων της Καλντέρας. Κάνοντας τον περίπλου της Παλαιάς Καμένης θα δείτε τρεις ορμίσκους όπου μπορείτε να προσεγγίσετε και να κάνετε μπάνιο. Τα νερά είναι ζεστά και διόλου διαυγή. Στο δίαυλο ανάμεσα στην Παλαιά Καμένη και τη Νέα Καμένη το χρώμα της θάλασσας γίνεται έντονο πράσινο και κοντά στα βράχια αποκτά μια σπάνια απόχρωση ανάμεσα στο κίτρινο, το πορτοκαλί και το καφέ. Στον Αγιο Νικόλαο της Παλαιάς Καμένης μπορείτε να κάνετε ιαματικά θειούχα λουτρά.

3. Τρυπητή Θηρασιάς
Η Θηρασιά έχει την ίδια γεωμορφολογία με τη Θήρα, αλλά επειδή δεν έχει ακολουθήσει την ίδια πορεία τουριστικής ανάπτυξης οι εικόνες που προσφέρει είναι πιό δυνατές και εντυπωσιακές εμφανίζοντας πολύ καθαρά την φυσική γεωλογική τομή της Καλντέρας με ανάγλυφα τα διαδοχικά στρώματα των ηφαιστειακών πετρωμάτων.
Το πιο εντυπωσιακό σημείο βρίσκεται στη νότια πλευρά της Θηρασιάς, στο ακρωτήριο Τρυπητή. Οι γεωλόγοι μιλούν για ίσως την ομορφότερη ηφαιστειακή «φλέβα». Πρόκεται για μια κατακόρυφη διείσδυση λάβας, μέσα σε ροές παλαιότερων. Η φλέβα αυτή της Τρυπητής γίνεται ακόμα πιό εντυπωσιακή διότι λόγω της διάβρωσης των γύρω υλικών, προεξέχει προς τα επάνω, δίνοντας την αίσθηση ενός μικρού τείχους.


INFO

  • Το Μαύρο Βουνό. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, ανάμεσα στο φάρο του Ακρωτηρίου και την παραλία Μέσα Πηγάδια. Φυσικά θα το καταλάβετε από το χρώμα, αλλά και τους εκπληκτικούς  σχηματισμούς της λάβας. Τα πετρώματα χρονολογούνται 100.000 χρόνια πριν και τα ανοίγματα στα βράχια οδηγούν σε υποβρύχιες σπηλιές.
  • Ενας σχηματισμός βράχων στο Μαύρο Βουνό είναι υπεύθυνος για δεκάδες σχόλια και υποθέσεις. Διακρίνεται πάντως ξεκάθαρα το προφίλ ανθρώπινης μορφής που κοιτάει τη θάλασσα. Οι περισσότεροι τον ονομάζουν «Ινδιάνο» λόγω της γαμψής μύτης του. Κάποιοι άλλοι που έζησαν από κοντά τον φημισμένο αρχαιολόγο και επικεφαλής της ανασκαφής του προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι, Σπύρο Μαρινάτο (1901-1974), τον ονόμασαν «Μαρινάτο».
  • Σχεδόν όλες οι παραλίες της νότιας πλευράς έχουν πρόσβαση με αυτοκίνητο. Μία και μοναδική κρύβεται απροσπέλαστη ανάμεσα στο Μαύρο Βουνό και τον φάρο στο Ακρωτήρι. Θα την προσεγγίσετε μόνο με φουσκωτό (μεγάλα βάθη, βραχώδης βυθός).
  • Πιο εύκολο να ρίξετε άγκυρα είναι στο Ασπρονήσι. Η παραλία αυτή είναι προσβάσιμη και με τα πλοιαράκια που κάνουν εκδρομές.
Με σκάφος - Εσωτερικό Καλντέρας
Με σκάφος - Εσωτερικό Καλντέρας

SANTORINI VIDEO

SANTORINI VIDEO

Έτος Γαστρονομίας 2013


view