sitemap contact terms

Greeklanguage seperatorEnglish (United Kingdom)Russianlanguage seperatorChinese

14.11.19
 > Το άνυδρο τοματάκι

Τοπικά προϊόντα


Ξερικό ντοματάκι

Έχει καθιερωθεί με την ονομασία «άνυδρο» ντοματάκι. Η γεύση του είναι γλυκιά και έντονη. Εμφανίστηκε στο νησί στα τέλη του 19ου αιώνα.
Εως το 1950 στήριζε την οικονομία του νησιού –εξ ου και τα εννέα εργοστάσια τοματοποιίας κάποια από τα οποία ακόμη θα τα δείτε σε καλή κατάσταση στον Μονόλιθο, στον Περίβολο, στη Βλυχάδα.
Το ξερικό ντοματάκι της Σαντορίνης έχει λίγο πιο χοντρή φλούδα από την κλασική ντομάτα και μέγεθος κερασιού. Η ποιότητα του σπόρου είναι τέτοια, ώστε όσο καλό έδαφος και να βρει να μην μεγαλώνει περισσότερο. Τη μοναδική του γεύση την οφείλει στο γεγονός ότι δεν ποτίζεται, αλλά αρκείται στην πρωινή υγρασία. Εκτός από τις σαλάτες, το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν ντοματοπελτέ, γλυκό του κουταλιού, τοματοκεφτέδες (ψευτοκεφτέδες), ή το κάνουν λιαστό.

 

INFO

  • Κατά μια άποψη η ντομάτα ήρθε στο νησί από την Ιταλία στην Ενετοκρατία, κατά άλλη οι πρώτοι σπόροι προέρχονταν από το Σουέζ. Ο γεωπόνος Μάρκος Καφούρος σημειώνει ότι η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας ξεκίνησε το 1880 στις πλαγιές του βουνού Προφήτης Ηλίας από τους κατοίκους της Κοινότητας του Πύργου και από εκεί διαδόθηκε στο υπόλοιπο νησί, εκτοπίζοντας άλλες καλλιέργειες.
  • Για την παραδοσιακή καλλιέργεια της ντομάτας, τον Φεβρουάριο ανοίγουν μικρούς λάκκους στο έδαφος σε απόσταση 30 εκατοστών ο ένας από τον άλλο και ρίχνουν μέσα αρκετά σπόρια (πριν φυτευτούν ξεραίνονται στον ήλιο για να μην μουχλιάσουν). Η ντοματιά φτάνει σε ύψος περίπου τα 50 εκατοστά, ανάλογα με την υγρασία του εδάφους. Η συγκομιδή γίνεται από το τέλος Ιουνίου μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Γαστρονομία - προϊόντα - ντοματάκι
Γαστρονομία - προϊόντα - ντοματάκι

view