sitemap contact terms

Greeklanguage seperatorEnglish (United Kingdom)Russianlanguage seperatorChinese

26.05.17
 > ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ > Τοπικά προϊόντα

Τοπικά προϊόντα


Κριθάρι

Μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στο νησί ήταν το κριθάρι. Σπόροι και αγγεία αποθήκευσης έχουν βρεθεί στην ανασκαφή του Ακρωτηρίου. Μέχρι και μετά τον πόλεμο οι περισσότεροι κάτοικοι τρέφονταν με κριθαρόψωμο ή κρίθινες κουλούρες που ζημώνονταν και ψήνονταν κάθε μήνα, γιατί δεν υπήρχαν καυσόξυλα αλλά μόνο αμπελόκλαδα ή ξύλα συκιάς.
Το άχυρο αποτελούσε τη βασική τροφή για τα μουλάρια και τα γαϊδουράκια. Σήμερα το κριθάρι προορίζεται κυρίως για παραγωγή ζωοτροφών, και μόνο μικρό μέρος αλωνίζεται.

 

INFO

Παραδοσιακό αλώνισμα και λίχνισμα. Στην αρχή του καλοκαιριού τα αλώνια ζωντάνευαν. Οι γεωργοί έφερναν εκεί το κριθάρι τους για να το αλωνίσουν και να πάρουν τον καρπό. Σήμερα, κάποια από τα αλώνια του νησιού εξακολουθούν να λειτουργούν. Το κριθάρι απλώνεται στο αλώνι και τα ζώα το πατούν γυρίζοντας κυκλικά γύρω γύρω στο αλώνι υπό την καθοδήγηση του αφεντικού τους. Με το πάτημα ο καρπός ξεχωρίζει από τα άχυρα. Όταν το αλώνισμα τελειώσει, σειρά έχει το λίχνισμα. Στέκονται κόντρα στον καιρό και με τη διχάλα ξεχωρίζουν τα άχυρα από το κόνταλο (τα χοντρά μέρη του φυτού κριθαριού) και από τον καρπό.

Απόσπασμα από το βιβλίο που εξέδωσε το Γυμνάσιο Θήρας (1987), "Η Σαντορίνη που χάνεται". Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ζαμπούνη Ασημίνα, φιλόλογος.

Γαστρονομία - προϊόντα - κριθάρι
Γαστρονομία - προϊόντα - κριθάρι

social Twitter YouTube Facebook


 


0A ammoudi eleftherakis1

view