sitemap contact terms

Greeklanguage seperatorEnglish (United Kingdom)Russianlanguage seperatorChinese

23.07.17
 > ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ > Eισαγωγή

Εισαγωγή


Σε γεωλογικά στρώματα που χρονολογούνται πριν από τη μεγάλη έκρηξη του 1600 π.Χ. έχουν βρεθεί απολιθωμένα λείψανα που δίνουν στοιχεία για τη φυσική χλωρίδα του νησιού: ο φοίνικας, η ελιά, η φυστικιά που χαρακτηρίζουν τη χλωρίδα όλων των ξηρών ζωνών στη Μεσόγειο.
Στην ανασκαφή του προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι, βρέθηκαν απανθρακωμένα λείψανα πεύκου, αμπέλου, ελιάς και καλαμιών, ενώ στα καλλιεργημένα είδη ανήκουν το κριθάρι, τα σύκα, τα αμύγδαλα, οι φακές, το λαθούρι, η φάβα και ένα είδους λούπινου.

Κική Μπίρταχα, αρχαιολόγος, από το βιβλίο Σαντορίνη, και η θάλασσα «έτεκε γην»/Εκδόσεις Τοπίο.


Η διατροφή στα τέλη του 17ου αιώνα
Την εικόνα της διατροφής των Σαντορινιών στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα δίνει ο Γάλλος ιερωμένος και περιηγητής Francois Richard.
«Παρόλο που η επιφάνεια της γης είναι κατάξερη, σαν καμμένη, απορροφά τη νύχτα και συγκρατεί τόσο καλά την υγρασία, ώστε παράγει πολύ κριθάρι σε καλή ποιότητα, άφθονα φασόλια και "αρακά" που οι Ιταλοί ονομάζουν "favetta". Μαζεύουν επίσης κεχρί, σουσάμι, κολοκύθια, αγγούρια και πεπόνια πολύ χοντρά και ζουμερά χωρίς να υπάρχει καμία ανάγκη να τα ποτίσουν ή να τα σκεπάσουν, όπως γίνεται στη Γαλλία...
Κατσούνια. Τα πεπόνια έχουν το χαρακτηριστικό ότι βγαίνουν από το ίδιο βλαστάρι και τον ίδιο σπόρο που βγαίνουν και τα αγγούρια, τα οποία ονομάζουν "κατζούνια". Μόλις τα αγγούρια ωριμάσουν, γίνονται ωραία και γλυκά πεπόνια. Οσα έχουν τσιμπηθεί από τα πουλιά, ούτε μεγαλώνουν ούτε ωριμάζουν. Πάντως και αυτά τα τρώγουν χωρίς αλάτι, λάδι ή ξύδι...
Παξιμάδι. Το συνηθέστερο φαγητό των Σαντορινιών είναι το παξιμάδι, που γίνεται από κριθάρι βράζοντας μόνο το χοντρό πίτουρο. Το προσφάγι είναι παστά ορτύκια του φθινοπωρινού κυνηγιού...
Κρέας. Οι πλούσιοι προμηθεύονται παστό κρέας μια φορά το χρόνο σφάζοντας ένα παχύ μοσχάρι, του οποίου αφαιρούν τα κόκαλα και το κόβουν κομματάκια. Μετά το πασπαλίζουν με αλάτι και ξύδι και το κρεμούν στον ήλιο για 7-8 ημέρες. Ετσι το κρέας γίνεται ξερό σαν ξύλο και διατηρείται όλο το χρόνο...
Πουλιά. Μιας και το νησί παράγει κριθάρι οι κάτοικοι τρέφουν πολλά κοτόπουλα. Τα πουλιά είναι σπάνια. Παρόλα αυτά βλέπεις καμία φορά περιστέρια, κοτσύφια, πέρδικες. Κάθε φθινόπωρο οι κάτοικοι σκοτώνουν πολλά τρυγόνια και πιάνουν με τα δίχτυα τους αναρρίθμητα ορτύκια. Θα έλεγε κανείς ότι η Θεία Πρόνοια έχει φροντίσει τα αποδημητικά πουλιά να περνούν από το νησί για να χαρίσει στους φτωχούς και πεινασμένους κατοίκους μια νόστιμη λιχουδιά.
Ψάρια. Οταν περάσει η εποχή των πουλιών, η Θεία Πρόνοια τους προσφέρει ένα άλλο φαγητό, τα ψάρια, που το εκτιμούν ακόμη περισσότερο γιατί διαρκεί πολύ καιρό. Πιάνουν κάτι μικρά ψαράκια σαν σαρδέλλες που τα ονομάζουν γούπες. Το ψάρεμά τους διαρκεί από τον Οκτώβριο ως τον Μάιο με τόση επιτυχία, που με τα δίχτυα τους τραβούν καμιά φορά τόσο μεγάλη ποσότητα ώστε εκατό άνθρωποι δε μπορούν να κουβαλήσουν αυτά που ψαρεύτηκαν μέσα σε μια νύχτα...».

Γαστρονομία - Εισαγωγή
Γαστρονομία - Εισαγωγή

social Twitter YouTube Facebook


 


0A ammoudi eleftherakis1

view